De 4 pijlers van “evidence-based” HR

Professionele HR-beslissingen in de dagelijkse praktijk

Een professioneel personeelsbeleid impliceert dat beslissingen genomen worden op basis van feiten en betrouwbare data.

Succesvolle bedrijven én non-profit organisaties danken hun succes veelal aan de juiste investering in mensen.  Talentscreening bij aanwervingen kan hierbij helpen. Maar ook bij interne doorgroei, jobrotatie en traineeships maken development assessments méér en méér deel uit van een HR-investeringsprogramma.

Betrouwbare metingen gebaseerd op wetenschappelijke inzichten vormen de basis voor correcte voorspellingen van menselijk gedrag. Ook bij psychologische screenings en development assessments is het van kapitaal belang dat de conclusies “evidence based” zijn.

De 4 pijlers voor evidence based HR-beslissingen bij Verdonck Professional Partners zijn de volgende:

1. Wetenschappelijk onderzoek

Dit houdt in dat we enkel gebruikmaken van de best beschikbare wetenschappelijke kennis over menselijk gedrag en organisatorische praktijken.

2. Organisatiedata

Onze testresultaten en analyses kunnen we linken aan relevante gegevens binnen de organisatie zoals prestatiebeoordelingen, retentiecijfers, medewerkerstevredenheid,…. Deze data helpen bij het nemen van onderbouwde beslissingen.

3. Professioneel oordeel

De ervaring en expertise van HR-professionals spelen ook een cruciale rol.

Dit houdt in dat interpretatie van resultaten uit screenings en assessment centers enkel gebeurt door ervaren professionals met kennis en ervaring ter zake.

4. Waarden en verwachtingen van stakeholders

Er dient rekening gehouden te worden met de waarden, behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden zoals medewerkers, leidinggevenden en andere betrokkenen. Dit zorgt ervoor dat de genomen beslissingen aansluiten bij de bredere context en cultuur van de organisatie.

De hierboven omschreven vier pijlers zijn algemeen aanvaarde criteria om na te gaan of er gewerkt wordt vanuit een evidence based HR-management.

Een psychologische test is geenszins een soort horoscoop waarin voor elk wat wils te vinden is! Namelijk, ook bij psychologische screenings en development assessments is het van belang na te gaan of deze gebaseerd zijn op hedendaagse criteria.

In de HR-praktijk wordt nog té veel gebruik gemaakt van testen en tools die uitsluitend verwijzen naar verouderde theorieën zoals bij Freud en Jung, die het menselijk gedrag vanuit een eigen theorie simplificeerden.

Mede door een gebrek aan opleidingsvereisten voor HR-functies komen veel HR-verantwoordelijken terecht in een job waarin zij zonder specifieke voorkennis keuzes dienen te maken.  Echter, bij psychologische screenings en assessments centers is de materie té belangrijk om op basis van subjectieve indrukken of achterhaalde theorieën beslissingen te nemen.  Aldus worden beslissingen bij Verdonck Professional Partners steeds getoetst aan de hand van de 4 pijlers van “evidence based HR-management”.

Jos Verdonck – Personeelspycholoog

Wevelgem, 16/02/2025