Duurzame tewerkstelling: niet enkel een kwestie van centen

Uit recente analyse van Acerta Consult blijkt dat een werknemer in België gemiddeld 11 jaar voor dezelfde organisatie werkt, alsook dat de gemiddelde anciënniteit de laatste jaren toegenomen is. Verschillende aspecten spelen een rol in de duurzaamheid van een carrière, waarbij de impact van een gefundeerd HR-beleid met focus op talentmanagement niet onderschat kan worden.

 

In snel evoluerende tijden waarin zowel organisaties als werknemers met diverse uitdagingen zoals digitalisatie en A.I., economische crisissen, … geconfronteerd worden, blijkt een job voor een Belgische werknemer een belangrijke stabiliteit te bieden. In dit opzicht blijkt de perceptie dat we met zijn allen meer ‘jobhoppen’ niet te stroken met de realiteit. Werknemers blijven integendeel langer aan de slag bij dezelfde werkgever dan 10 jaar geleden.

Om een langetermijnsamenwerking op te bouwen is het cruciaal om niet enkel oog te hebben voor extrinsiek bindende factoren, zoals een mooi salarispakket, maar vooral ook effectief te investeren in mensen.

Een essentieel onderdeel in een duurzame tewerkstelling is dan ook dat werknemers de nodige uitdaging en voldoening in hun functie ervaren. Net hier ligt voor werkgevers een cruciale rol, welke in een uitdagende arbeidsmarkt almaar aan belang wint: het potentieel van het huidige team in kaart brengen en medewerkers de nodige ontwikkelingskansen bieden.

Het inzetten op dergelijke groeipaden binnen de organisatie draagt zo bij aan een hogere retentie van medewerkers en op deze manier aan het succes van de organisatie.

Talentmanagement als noodzakelijke voorwaarde voor een dynamische carrière

Zowel binnen grote organisaties als in KMO’s groeit dan ook het bewustzijn dat het belangrijk is om een gefundeerd HR-beleid uit te bouwen met talentmanagement als fundamenteel onderdeel. Dit draagt namelijk bij aan het succesvoller zijn in de huidige competitieve arbeidsmarkt, alsook om werknemers langer aan boord te houden. Een goed HR-beleid erkent namelijk dat het ‘human capital’ de belangrijkste troef binnen een organisatie is.

In dit opzicht wint talentmanagement en zeker de focus op het ontwikkelen en behouden van getalenteerde medewerkers, de laatste jaren dan ook sterk aan belang.

Het investeren in de professionele ontwikkeling van medewerkers en het aanbieden van een dynamische carrière, met ruimte voor groei en jobverbreding, zijn niet enkel essentieel om de retentie binnen de organisatie te verhogen, maar leiden ook tot betere prestaties, grotere jobtevredenheid en een succesvollere organisatie.

Development assessments als “kick-off” in een groeitrajtect

Development assessments spelen een cruciale rol in succesvolle ontwikkelingstrajecten van medewerkers binnen een organisatie. Het aanbieden van een dynamische carrière start namelijk met het in kaart brengen van de sterke punten, ontwikkelingsbehoeften en potentiële groeimogelijkheden van een medewerker.

Door middel van gedragsgerichte evaluaties en wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstests en assessment centers krijgen zowel de organisatie als de medewerker een objectief beeld dat als basis geldt voor het individueel groeipad en gerichte opleidingstrajecten.

Een development assessment vormt op deze manier een zeer waardevolle tool binnen organisaties die actief aan de slag gaan met talent- en ontwikkelingsmanagement van het bestaande team om zo de groei van medewerkers en bijgevolg de duurzaamheid van een samenwerking te optimaliseren.

Het gericht gebruik maken van development assessments enerzijds en de focus op dynamische carrières anderzijds kan op deze manier aldus een win-win creëren voor zowel werknemer als werkgever. Het verhoogt namelijk het engagement en de jobtevredenheid bij medewerkers; tegelijk kunnen werkgevers bouwen aan een stabiel en talentvol team dat klaar is voor toekomstige uitdagingen en bijdraagt aan het succes van de organisatie.

 

Maarten Ghesquiere

Expert Talent & Development (MSc)