H.R.-visie 2030: slim investeren in mensen!

Verdonck Professional Partners staat met een programma VPP 3.0 klaar voor de toekomst.

Van een klassiek selectiekantoor is Verdonck geëvolueerd naar een HR-expert die bedrijven en non-profit organisaties bij staat met de opbouw, uitbreiding en retentie van een dynamisch personeelsteam.

De HR-wereld is de laatste jaren fors veranderd: niet enkel de vergrijzing en de geopolitieke spanningen overschaduwen de arbeidsmarkt, maar ook de arbeidsverhoudingen zijn sedert Covid fors veranderd.

Het succesvol uitbouwen van een personeelsorganisatie vergt een nieuwe aanpak waarbij de organisatiecultuur een cruciale rol speelt: mensen aantrekken en houden impliceert continue investeringen in de ontwikkeling en ontplooiing van medewerkers.

In een modern HR-beleid staat een strategische invulling van jobs en rollen met een lange termijn perspectief centraal: welke mensen zullen wij nodig hebben in 2030 ?

En zullen wij voor de sleutel- en managementfuncties investeren in eigen mensen of potentieel zoeken in de buitenwereld?

Met een verjongd bestuur en de verhuis naar een nieuwe hoofdzetel in een modern bedrijvencentrum aan de rand van KORTRIJK (Cockpit, Kortrijkstraat 145 – Wevelgem) geeft Verdonck Professional Partners het startschot voor een vernieuwde aanpak: VPP 3.0.

Duurzame tewerkstelling

De vernieuwde aanpak vertrekt vanuit een visie op duurzame tewerkstelling.

Mede door een krappe arbeidsmarkt ligt de focus de voorbije jaren in veel organisaties nogal sterk op de salarisvoorwaarden. Echter, een té grote focus op financiële voorwaarden leidt tot een extrinsiek gemotiveerd personeelsteam waarbij de kans op uitval vrij groot is.

Slim investeren in mensen heeft eerder te maken met een aantal initiatieven vanuit een strategische HR-visie op een duurzaam personeelsbeleid.

De basis voor duurzame tewerkstelling begint met de creatie van een aantrekkelijke organisatiecultuur, namelijk welke dynamiek leeft er op vandaag en waar willen we naartoe ?

Daarnaast blijkt dat het stimuleren van ontwikkelingskansen binnen het eigen bedrijf een dynamiserende factor vormt: mensen kansen geven, leidt tot een “win-win” voor werknemer én werkgever.

Nieuwe functies invullen met eigen personeel kan als bijzonder motiverend worden ervaren.  Anderzijds kunnen externe kandidaten niet alleen voor extra ervaring zorgen, maar ook voor zuurstof binnen de organisatie, althans indien de nieuwe “goden” werkelijk aansluiten bij de noden en de cultuur; op dit vlak blijft een selectieve screening zeker aangewezen.

Een verbindende cultuur

Een verbindende organisatiecultuur impliceert een grote betrokkenheid van de medewerkers bij het bereiken van gezamenlijke doelstellingen.

Essentieel is dat iedereen gelijke kansen ervaart om bij te dragen aan een positieve werkomgeving. Dit wordt gefaciliteerd door een transparante communicatie en een directe betrokkenheid bij de beslissingsprocessen.

Ook geregelde individuele erkenning voor bijzondere prestaties maakt deel uit van een verbindende werksfeer.

Daarnaast wordt een duurzame tewerkstelling in de hand gewerkt door een flexibele organisatie met ruimte voor een gezonde work-life balance en met een open vizier voor externe invloeden en evoluties.

Werken aan een verbindende organisatiecultuur impliceert een continu proces met als uitgangspunt een objectieve meting van wat vandaag leeft in de organisatie om vervolgens een dynamisch ontwikkelingsbeleid uit te stippelen.

Een dynamisch ontwikkelingsbeleid

Een aantrekkelijke werkgever investeert in mensen met prioritaire aandacht voor het reeds aanwezige potentieel binnen de organisatie.  Geloof in eigen mensen, waarbij samen gezocht wordt naar kansen, ligt aan de basis van een dynamiek waarin elkeen op zijn/haar niveau zich geapprecieerd voelt.

De development centers bij Verdonck zijn aangepast naargelang het functieniveau en vormen de basis voor individuele ontwikkelplannen; vervolgens worden de ontwikkelplannen vertaald naar adviezen inzake vorming en opleiding, loopbaanontwikkeling, mogelijke jobrotatie of interne doorgroei.

Uiteindelijk dragen development centers bij tot een betere productiviteit, het evenwichtig opbouwen van zelfsturende teams, het verminderen van uitval en verzuim,  etc.

Een inventief aanwervingsprogramma

Waar in het verleden aanwervingen tegemoet kwamen aan de vulling van hiaten binnen de bestaande organisatie, wordt op heden minder gefocused op actuele en punctuele noden. Méér en méér worden aanwervingen in een ruimer perspectief geplaatst met het oog op langtermijnoplossingen.

Slim investeren in mensen impliceert in eerste instantie mensen die kunnen aansluiten bij de gewenste cultuur, die intrinsiek gemotiveerd zijn en die over voldoende aanpassingsvermogen beschikken. Continu oog hebben voor spontane contacten en mensen uit het eigen netwerk kan hiertoe bijdragen.

Hierbij blijft voorzichtigheid geboden: elke aanwerving is een kans maar enkel op voorwaarde dat we ons tijdig ervan vergewissen of de veronderstelde interesses en competenties daadwerkelijk aanwezig zijn of in potentie verder ontwikkeld kunnen worden.  Met een screening worden foutieve beslissingen vermeden en kan vlot op nieuwe opportuniteiten ingespeeld worden.  Op deze wijze kan een werkgever zich laten respecteren, wat op zich reeds een troef kan zijn bij een doordachte employer branding, nl. niet iedereen krijgt de kans om deel uit te maken van een succesvol team dat zijn sporen reeds verdiend heeft.  Vooral bij het invullen van sleutel- en managementfuncties wordt de expertise van Verdonck naar waarde geschat.

Conclusie

Slim investeren in mensen is geen éénmalige actie maar het resultaat van duurzame HR-processen kaderend binnen een strategische HR-visie.  Het uiteindelijk doel is het creëren van ideale omstandigheden met het oog op een optimaal functionerend personeelsteam.  Dit omvat enerzijds continue aandacht voor een verbindende organisatiecultuur en anderzijds een grondige psychologische screening bij aanwervingen, in combinatie met een HR-beleid gericht op individuele coaching van de professionele loopbaan in functie van het ontwikkelingspotentieel.

De expertise van Verdonck Professional Partners vormt de basis voor langetermijnadviezen op basis van grondige screenings bij aanwervingen en development centers bij het reeds aanwezige personeelsteam. Daarnaast staat Verdonck garant voor praktisch HR-advies gebaseerd op een grondige diagnostiek van de aanwezige organisatiecultuur.

 

Maarten Ghesquiere

Bestuurder – Staff & Development

 

Ward Verdonck

Bestuurder – Staff & Organisation

 

Jos Verdonck

Bestuurder – Staff Psychologist

21/08/2024