Verdonck onderzoekt skills op de werkvloer

Aanpassingsvermogen als belangrijkste vaardigheid

Uit onderzoek blijkt dat werkgevers voor 2025 het aanpassingsvermogen als dé belangrijkste vaardigheid op de werkvloer beschouwen.

Het jaar 2025 belooft opnieuw veel evoluties met zich mee te brengen: de toenemende toepassing van AI in het werkveld, geopolitieke veranderingen, …

Dit zorgt ervoor dat organisaties continu met nieuwe uitdagingen geconfronteerd worden. Een succesvolle aanpak van deze uitdagingen vergt een grote wendbaarheid. Vandaar ook een steeds grotere aandacht voor het aanpassingsvermogen bij medewerkers.

AQ: de verborgen kracht achter succes

Het aanpassingsvermogen wordt omschreven als het AQ (Adaptability Quotient) en heeft sedert Covid naast IQ en EQ in snel tempo aan belang gewonnen. Waar vroeger een sterke focus lag op cognitieve factoren en later op het persoonlijk functioneren en op de sociale vaardigheden, is de aandacht steeds meer verschoven naar het AQ.

Vaardigheden die voor het aanpassingsvermogen heel belangrijk zijn, betreffen onder andere flexibiliteit, innovatief denken, initiatiefname en zelfsturing. Medewerkers die beschikken over deze aanpassingsvaardigheden zullen in sterke mate mee bepalend zijn voor de wendbaarheid en het succes van een organisatie.

Organisaties die snel kunnen inspelen op veranderingen en die nieuwe ontwikkelingen vlot weten te integreren in de dagelijkse werking, worden als bijzonder krachtig ervaren.  Vandaar het belang dat gehecht wordt aan medewerkers met een groot aanpassings- en leervermogen.   Medewerkers met een hoog AQ zijn namelijk in staat om deze veranderingen te omarmen en effectief in te spelen op de kansen en uitdagingen die zich voordoen.

Cruciale skills, maar weinig gemeten

Hoewel iedereen het eens is over het belang van AQ en over het feit dat medewerkers met deze vaardigheden héél belangrijke schakels in de organisatie zijn, blijkt uit het onderzoek dat deze vaardigheden op heden toch weinig objectief gemeten worden. Zowel bij bestaande medewerkers als bij nieuwe kandidaat-medewerkers is er weinig objectivering.

Daar waar negen op de tien werkgevers aangeven dat AQ uitermate belangrijk is, brengt slechts een op tien die aanpassingsvaardigheden objectief in kaart binnen bestaande teams.  Daarentegen is er bij rekrutering van nieuwe medewerkers wel meer aandacht voor deze aspecten in de jobomschrijvingen (38%) en tijdens selectie-interviews (66%); anderzijds doet slechts één op de drie werkgevers een beroep op een professionele screening en assessment om ontwikkelmogelijkheden te detecteren.

De toegevoegde waarde van een professionele screening & assessment center

Gezien het toegenomen belang van flexibiliteit en wendbaarheid binnen organisaties is er een groeiend bewustzijn ontstaan omtrent de nood aan effectieve meting van het AQ.

Een professionele en wetenschappelijk onderbouwde screening en assessment biedt een gestandaardiseerde en objectieve manier om het aanpassingsvermogen van medewerkers in kaart te brengen en te evalueren. Hierdoor kunnen organisaties het potentieel van medewerkers beter detecteren en benutten, wat essentieel is voor het bepalen van de geschiktheid voor sleutelposities binnen de organisatie.

Daarnaast bieden deze methoden de mogelijkheid om ontwikkelingsmogelijkheden te detecteren. Door nauwkeurig in kaart te brengen over welke AQ-vaardigheden medewerkers beschikken en waar er nog ruimte is voor groei, kunnen gerichte ontwikkelingsprogramma’s en trainingssessies worden opgesteld. Dit draagt bij aan een motiverende organisatiecultuur en aan succes op lange termijn.

Het in kaart brengen van AQ en de daarbij horende vaardigheden bij zowel bestaande medewerkers als bij sollicitanten, maakt deel uit van een performant personeelsbeleid en een succesvol talentmanagement. Via investeringen in professionele en wetenschappelijk onderbouwde assessments kunnen organisaties beter inspelen op de uitdagingen van morgen en zodoende ook hun concurrentiepositie versterken.

 

Maarten Ghesquiere – Bestuurder

Staff & Development

13.02.2025